Investiční rozhodování domácností vysokoškolských studentů jako proces utváření struktury jejich majetku - Jakubec, Kryštof; Soukup, Jindřich, 1955-; Ligocká, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Tato práce se zabývá komparativní analýzou kritérií investičních preferencí domácnostní českých vysokoškolských studentů v období koronavirové krize. Teoretická část vymezuje typologii investičních produktů a popisuje různá investiční kritéria působící na rozhodovací proces jednotlivců. Praktická část byla provedena pomocí kvantitativního šetření, prostřednictvím elektronického dotazníku. Během necelých dvou měsíců odpovědělo 389 respondentů z 5 fakult Vysoké školy ekonomické v Praze. Výsledky ukazují, že hlavním preferovaným kritériem byla profitabilita na úkor likvidity a rizikovosti. Zároveň existují statisticky významné rozdíly v preferovaných kritérií v závislosti na fakultách i pohlaví. Přesto, pozitivní korelace nad 50 % mezi příjmem a ochotou investovat nebyla nalezena. Hlavní rozdíl ve srovnání se studiemi před krizí je právě ve velkém tlaku na ziskovost, což odráží respekt z vysoké inflace odstartované probíhající pandemií.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses