Strukturální problémy a dluhová krize řecké ekonomiky pohledem teorie optimálních měnových oblastí - Bezemková, Romana (2022)
Diplomová práce se věnuje dluhové krizi eurozóny z pohledu řecké ekonomiky. Práce se zaměřuje na detailnější popis ekonomických a strukturálních problémů řecké ekonomiky, popis řecké dluhové krize, plnění kritérií OCA, vyhodnocení vstupu Řecka do EMU a návrh možných řešení problémů Řecka (popřípadě celé EMU) na mikroekonomické i makroekonomické úrovni. Hlavním cílem diplomové práce je ukázat, že dluhová krize eurozóny nebyla způsobena pouze předlužením států jižního křídla eurozóny a následky globální ekonomické krize započaté roku 2008, ale i problémy uvnitř samotných členských států spojených s vnitřní a vnější nerovnováhou.