Návrh digitalizace procesů v alergologii pomocí prvků mHealth - Antošová, Kateřina (2022)
Bakalářská práce je zaměřena na oblast mHealth v alergologii. Cílem práce je analýza procesů v této oblasti a následné obohacení těchto procesů o prvky mHealth. Tyto prvky se jeví jako efektivní z důvodu většího zapojení pacientů do léčby a dále z důvodu velkého množství dat, díky kterým může lékař pacienta monitorovat kontinuálně a mít tak lepší přehled o vývoji léčby. Nejdříve jsou vymezeny hlavní pojmy v oblasti mHealth, eHealth a důležité legislativní dokumenty, které s implementací mHealth souvisí. Následně jsem v návaznosti na pobyt na Erasmu v Belgii porovnala situaci elektronizace zdravotnictví v České republice a v zemi s jednou z nejvyspělejších ekonomik v Evropě, kterou je právě Belgie. Po porovnání následuje kapitola o alergiích, onemocnění astma a dále jsou popsány aktuální možnosti pro alergiky v oblasti mHealth jako jsou chytré přístroje, mHealth aplikace nebo telemedicína. Ve druhé části práce je zanalyzován současný stav interakce lékaře a pacienta, kde byly zanalyzovány aktuální procesy na alergologii a byly navrhnuty procesy nové se zavedením mHealth prvků. Následuje validace zavedených prvků ambulantním alergologem a pacientem, který je léčen s alergiemi. Současně byly některé části navržených procesů validovány mnou, jelikož určité mHealth aplikace z oblasti alergologie používám již delší dobu. V závěru práce jsou zmíněny přínosy návrhu pro alergologa a pacienta a také možné zápory.