Návrh konceptu Smart City pro město Most - Kubátová, Anežka; Kuchtíková, Nikola; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Cílem práce je navrhnout koncept Smart City pro město Most na základě dotazníkového šetření. Dotazník byl vyplněn zejména obyvateli města, ale i okresu, kteří se v Mostě denně vyskytují. Cílem dotazníkového šetření je zjištění, které oblasti by měl podle občanů navržený koncept Smart City řešit prioritně. Vedlejším cílem je zjištění povědomí respondentů o současném stavu Smart City ve městě Most. Město Most bylo vybráno z toho důvodu, že se v něm nachází řada důležitých veřejných institucí, poskytovatelů veřejných služeb a zaměstnavatelů, ale také pro jeho potenciál cestovního ruchu. Teoretická část práce zahrnuje definice pojmu Smart City a popis konceptu Smart City, s níž souvisí historie Smart City a klíčové prvky konceptu. Jsou popsány i možnosti financování Smart City projektů. Také je vymezen pojem internet věcí (IoT), který s problematikou úzce souvisí. Další krok spočívá ve zmapování situace měst v ČR využívající Smart City. Teoretická část je završena podkapitolou zaměřenou na město Most, jeho představení, analýzu současného stavu Smart City konceptu ve městě a analýzou jeho problémů či potřeb ve strategickém plánu rozvoje města Most. V praktické části jsou analyzovány výsledky dotazníkového šetření a jsou vyvozeny závěry, na které navazuje samotný návrh konceptu. V závěru je shrnut současný stav konceptu Smart City ve městě Most, výsledky dotazníkového šetření a na ně navazující navržený koncept.
Vedoucí práce: Nikola Kuchtíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses