Restrukturalizace cen vozů a prodejních podpor ve společnosti ŠKODA AUTO a.s. - Tahotný, Lukáš (2022)
Práce se zabývá restrukturalizací prodejních podpor a způsobu cenotvorby ve společnosti ŠKODA AUTO a.s. za cílem optimalizace hladiny poměrového ukazatele ROS. Teoretická část definuje jednotlivé ukazatele finanční analýzy a jejich dělbu a další pojmy finanční analýzy. Dále jsou definovány prodejní podpory a jejich význam, způsoby a proces cenotvorby a vybrané metody analýzy konkurence. Anonymizovaná data exportovaná ze sledované společnosti v praktické části modelují restrukturalizaci pomocí metod nejen finanční a konkurenční analýzy na čtyřech světových trzích tak, aby byla zasazena do co nejširšího kontextu. Následnou projekcí účetních výkazů vyšlo najevo, že restrukturalizace je efektivní pouze na specifických trzích a za specifických podmínek, nicméně lze aplikovat na více místech v organizaci, čímž se rozšiřuje její potenciál.