Podpora sklářství jako kulturního bohatství ČR : vznik kulturně-edukačního centra v areálu sklárny Rückl v Nižboru - Štěpková, Monika (2022)
Tato diplomová práce si klade za cíl doporučit konkrétní aktivity, kterým by se mělo budoucí sklářské centrum v Nižboru věnovat a zjistit možnosti vzniku tohoto centra. Aktivity budou doporučeny na základě detailní analýzy aktivit Muzea skla v Corningu ve státě New York, rozhovorů se zaměstnanci muzea a rozhovorů s majitelem sklárny, zaměstnankyní sklárny, uměleckým sklářem, který je představitelem jedné cílové skupiny a odbornicí na kulturní a kreativní průmysly a financování kulturních institucí. V teoretické části bude nejprve vysvětlen význam sklářství pro Českou republiku a následně bude zanalyzovaná nabídka kulturních služeb spojených s tématem sklářství v ČR a zahraničí. Teoretická část objasní, proč je potřeba podporovat tradiční řemesla skrze kulturní instituce. V praktické části budou zanalyzovány aktivity Muzea skla v Corningu. Druhá část bude věnována studii proveditelnosti sklářského centra, která detailně popíše jeho jednotlivé aktivity a přinese pohled na celkové náklady a příjmy provozu sklářského centra. Budou zde navrhnuty možnosti vzniku a provozu centra.