Vliv hospodářského cyklu na míru rozvodovosti v zemích EU - Mikhailova, Alena (2022)
Diplomová práce se zabývá vztahem mezi mírou rozvodovosti a hospodářským cyklem. Práce navazuje na teorii Garyho Beckera (1977) o příčinách rozvodů a teorii Amato a Beattie (2011) vysvětlující vztah mezi mírou rozvodovosti a hospodářským cyklem. Hypotéza této práce je, že vztah mezi mírou rozvodovosti a mírou nezaměstnanosti, coby proxy proměnné pro měření hospodářských cyklů, je negativní. Výzkum je proveden na panelových datech zemí Evropské unie od roku 2000 do roku 2020. S využitím metody prvních diferencí práce dokládá, že míra rozvodovosti se chová procyklicky. Růst míry nezaměstnanosti o 1 procentní bod snižuje míru rozvodovosti o 0,027 procentního bodu, což je v souladu s předchozími výsledky i teoriemi. Hypotéza práce je tedy potvrzena.