Branding kulturních institucí : Národní kulturní památka Vyšehrad - Velechovská, Simona (2022)
Bakalářská práce se zabývá tématem brandingu a jeho specifikací pro oblast kulturních institucí. V teoretické části práce jsou popsány pojmy jako je corporate identity, corporate design, branding a brand. Téma brandingu je v závěru teoretické části dále specifikováno pro oblast kulturních institucí. Praktická část se zaměřuje na proces rebrandingu Národní kulturní památky Vyšehrad, kdy je popsána původní a současná vizuální identita zkoumané instituce. Zároveň je v této části přiblížen průběh hledání nového vizuálního stylu. Cílem práce je zhodnotit proces rebrandingu Národní kulturní památky Vyšehrad a jeho výslednou podobu. Pro naplnění stanoveného cíle je vycházeno z dostupných mediálních výstupů a z rozhovorů se zapojenými aktéry (ředitelem instituce, organizátory soutěže a designéry nové vizuální identity) a s nezávislými odborníky z oblasti grafického designu. Výstupem bakalářské práce je podrobné zmapování procesu rebrandingu Národní kulturní památky Vyšehrad, které může sloužit jako příklad dobré praxe pro ostatní subjekty.