Komparace statistických výpočetních prostředí v kontextu vykonané statistické analýzy - Myslilová, Veronika (2022)
Tato bakalářská práce je zaměřena na představení vybraných statistických výpočetních prostředí a jejich vzájemné porovnání na základě několika statistických analýz. Práce je rozdělena do čtyř částí. V první části jsou představeny programy Stata, R, IBM SPSS Statistics, Microsoft Excel a Statgraphics Centurion. Druhá část je teoretická, kde je vysvětleno testování hypotéz, analýza rozptylu, regresní analýza a analýza časových řad. Třetí část aplikuje zmíněné statistické analýzy ve všech vybraných programech a shrnuje jejich výsledky. Jsou zde také představena použitá data a jejich zdroje. Čtvrtá část se soustředí na celkové porovnání daných programů, a to jak z pohledu vykonané analýzy, tak i z pohledu typu uživatele.