Zhodnocení využití dostupných zdrojů financování rozvoje Ústeckého kraje. - Horská, Eliška; Peková, Jitka, 1946-; Jetmsr, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato bakalářská práce řeší postavení vyšších územních samosprávných celků na příkladu Ústeckého kraje v kontextu regionálního rozvoje, realizovaného skrze různé vládní úrovně, které jsou představeny z pohledu multi-levelu governance a fiskálního federalismu. Cílem bylo zhodnotit schopnost Ústeckého kraje hospodařit v rámci schváleného rozpočtu, připravovat dotační tituly a využívat dostupné zdroje financování rozvoje kraje. Vyhodnocení probíhalo na základě analýzy rozpočtu za roky 2019–2021 a zkoumání přijatých a poskytnutých dotací. Výsledky ukazují, že v letech 2019 a 2021 dokázal Ústecký kraj na konci roku dosáhnout přebytku, zatímco v roce 2020 byl konečný stav rozpočtu ovlivněn COVIDEM-19, což způsobilo schodek. Výsledky rovněž ukazují, že kraj dokáže velmi efektivně využívat a připravovat dotační tituly, a to ve všech oblastech přispívajících k dlouhodobému udržitelnému rozvoji území.
Vedoucí práce: Jitka Peková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses