Využití IoT ve stabilizaci elektrické distribuční sítě založené na nízkouhlíkových zdrojích - Altman, Ondřej; Maryška, Miloš; Sládek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato práce se zabývá využitím IoT zařízení v chytrých elektrických sítích k řešení problémů nízkouhlíkových zdrojů energie. Cílem je posoudit, jestli IoT může k řešení těchto problémů přispět, a pokud ano, odhadnout, jak významný tento potenciální přínos může být. V první části práce jsou popsány nízkouhlíkové zdroje energie a identifikovány jejich slabiny. Nízkouhlíkové zdroje s dobře regulovatelným výkonem jsou špatně škálovatelné, a výkon všech tří škálovatelných je špatně regulovatelný. Výkon dvou ze tří dobře škálovatelných zdrojů je navíc silně variabilní. Výsledný energetický mix z těchto zdrojů tedy bude variabilní a špatně regulovatelný. Jsou představena omezení tradičního řešení těchto problémů v podobě úložišť energie, zejména jejich omezená škálovatelnost a vysoká cena. V druhé části práce jsou zkoumány možnosti využití IoT pro řešení těchto problémů. Je stanoveno, že IoT zařízení jsou klíčovými komponenty chytré sítě, a že mezi vlastnosti chytrých sítí patří podpora distribuovaných zdrojů energie a řízení poptávky po energii, které zvyšuje elasticitu poptávky. Je vysvětleno, proč řízení chytrých sítí musí být distribuované a automatizované, a jsou popsány a porovnány vybrané algoritmy pro řízení chytré sítě. Na základě toho je stanoveno, že IoT může pomáhat řešit problémy nízkouhlíkových zdrojů energie. Ve třetí části práce je posuzováno, jak významný je potenciální přínos zvýšení elasticity poptávky po elektrické energii na řešení těchto problémů. Je identifikováno, jaké a jak velké části poptávky lze takto posouvat a o jak dlouhý časový úsek. Na základě toho je učiněn pokus o kvantifikaci tohoto přínosu v podobě snížení nároků na úložiště energie. Tyto potenciální úspory jsou porovnány s nákla
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses