Strategická analýza společnosti Česká pošta s.p. - Šefrna, Jan (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá strategickou analýzou podniku Česká pošta s.p., který nabízí logistické služby na území České republiky. Hlavním cílem této práce je zhodnotit současné postavení sledovaného podniku na trhu poštovních a kurýrních služeb s využitím metod, které identifikují příležitosti a hrozby, které na firmu působí; a silné a slabé stránky, kterými podnik disponuje. V teoretické části jsou vymezeny terminologie a metody, které jsou následně aplikovány v praktické části s použitím veřejně dostupných sekundárních dat. Mezi vybrané nástroje pro analýzu vnějšího okolí podniku patří PESTEL analýza, charakteristika odvětví, analýza konkurence a Porterův model 5 sil. U analýzy vnitřních zdrojů je využita klasifikace zdrojů, VRIO analýza, finanční analýza a hodnototvorný řetězec. Závěrem práce je syntéza za využití SWOT analýzy a následná doporučení, jak může podnik upevnit a zlepšit svou pozici na trhu.