Zhodnocení ekonomického vývoje a návrh finanční strategie – Jednota, spotřební družstvo Hlinsko - Havlíček, Ondřej (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá vyhodnocením ekonomického vývoje podniku Jednoty, spotřebního družstva Hlinsko v letech 2017 až 2020. Cílem je posoudit finanční zdraví, finanční stabilitu a zvolenou finanční strategii pomocí nástrojů finanční analýzy a vhodně zvolených metod. Jako vstupní data jsou využita veřejně dostupná data o podniku, především výroční zprávy. Práce je rozdělena do dvou částí na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vymezuje podstatu, význam a metody finanční analýzy, které jsou následně v praktické části aplikované na Jednotu, spotřební družstvo Hlinsko. Mimo jiné jsou výsledky finanční analýzy srovnány s konkurencí a odvětví, dochází k zisku reálného postavení společnosti. V závěru je provedeno shrnutí. Analyzován je současný finanční stav a také jsou vymezená strategická doporučení do budoucnosti, která by měla mít za důsledek zlepšení zjištěného stavu.