Analýza tvorby hrubých úspor domácností a jejích determinantů v České republice v období 2005-2021 - Pekárková, Anežka; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Zamrazilová, Eva, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato diplomová práce řeší problematiku tvorby hrubých úspor českých domácností v letech 2005-2021, včetně determinantů, které ovlivňují rozhodování domácností o alokaci svých finančních prostředků do jednotlivých aktiv. Dílčí analýza se zaměřuje na prokázání vlivů, které se mohly podílet na nadstandardním nárůstu úspor domácností roku 2020. Teoretická část se zaměřuje na specifikaci základních pojmů, druhů finančních aktiv a ekonomických teorií, které jsou nezbytné pro následující výzkum. Závěr této části se zaměřuje na charakteristiku základních faktorů ovlivňujících tvorbu úspor. Analytická část prezentuje výsledky statistické analýzy tvorby úspor, jmenuje příčiny a možné důsledky rozhodování domácností při spoření a představuje výstupy dotazníkového šetření, zaměřeného na finanční hospodaření domácností během pandemie Covid-19. Provedený výzkum prokazuje, že zvýšená tvorba úspor v důsledku pandemie Covid-19 byla vyvolána především uplatněnými vládními restrikcemi, a došlo tak k potvrzení hypotézy, že růst míry úspor nebyl vyvolán pouze motivem nejistoty. Rovněž je prokázána značná konzervativnost a riziková averze českých domácností, které spolu s dalšími specifikami trhu ovlivňují podobu portfolií finančních aktiv českých domácností. Dotazníkové šetření vykazuje vyšší stupeň finančního ohrožení jedinců s nižšími příjmy, pro něž může jakýkoli významnější negativní nákladový šok vyvolat existenční problémy. Cíl diplomové práce i stanovená hypotéza je prokázána.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses