Modely logistické regrese v oblasti esportových dat - Lauer, Michal; Šulc, Zdeněk; Čabla, Adam, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Esport je sport ve virtuálním světě. Rozšiřuje se od počátku dvacátého prvního století především mezi generací, jež vyrůstala ve světě počítačů, mobilů a technologií. Esport nabízí jak klasické sporty jako fotbal, hokej či rugby, tak další typy počítačových, mobilních a konzolových her. Tato práce je zaměřená na jednu z počítačových her, a to na hru Counter-Strike: Global Offensive (CSGO). Téma je aktuální zejména proto, že je esport ve světě relativně novou záležitostí a neustále se vyvíjí. Tomu se musí přizpůsobit například sázkové kanceláře, když na esportové zápasy vypisují nejrůznější kurzy. Cílem bakalářské práce je kvantitativně zanalyzovat esportové zápasy ze hry CSGO, predikovat výhry hráčů a týmů a zjistit, jaké prediktory jsou pro výhru zápasu statisticky významné. Použitý datový soubor je z internetového portálu kaggle.com a obsahuje data od roku 2015 až do roku 2020. Teoretická část práce se zabývá představením a historií esportu a esportové hry CSGO. Praktická část je pak zaměřená na analýzu dat v programovacím jazyku R. Predikce výher je založena na logistickém vícerozměrném modelu. K jeho vyhodnocení je použita matice záměn a statistiky z ní vypočítané. K určení významnosti prediktorů je použit Waldův test. Výsledkem práce jsou logistické modely, které jsou schopné predikovat výhru hráče či týmu podle různých charakteristik. Zároveň jsou identifikované významné prediktory, které výhru zápasu ovlivňují. Toto zjištění by bylo možné použít např. pro stanovení kurzu sázkovou kanceláří na výhru či prohru daného hráče či týmu.
Vedoucí práce: Zdeněk Šulc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses