Potenciál vodíkového pohonu v silniční dopravě - Pexidr, Ondřej; Rathouský, Bedřich; Chládek, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Téma práce vyvstalo s aktuálním stavem v oblasti průmyslu, který se eliminací emisí a uhlíkové stopy má cíleně transformovat do udržitelné podoby. Tento případ platí i pro segment dopravy, v němž se hledí primárně na snižování emisí, jež jsou vozidly pouze vytvářena. Proto se také cílí na rozvoj nízkoemisních nebo bezemisních pohonů, a to i v případě nákladních vozidel. Jedním ze zásadních faktorů, který tuto situaci může rozhodnout, jsou i finanční náklady na provoz daného typu vozidla. Proto je hlavním cílem práce určení provozních nákladů vynaložených za ekonomickou životnost nákladních silničních vozidel, každého s jiným druhem nízkoemisního či bezemisního typu pohonu. Mimo tento aspekt, byly vybrány čtyři další faktory, které také mohou mít vliv na vývoj průmyslového segmentu dopravy. Tyto faktory jsou určeny jako základní kritéria pro rozhodovací proces a následně jsou vyhodnoceny vícekriteriální metodou TOPSIS a tím je i zodpovězena hypotéza, zda má vodíkový či jiný pohon v nákladní silniční dopravě potenciál nahradit dnes standartní dieselový motor.
Vedoucí práce: Bedřich Rathouský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses