Využití Raspberry Pi k monitorování domácnosti - Štefánik, David; Luc, Ladislav; Pavlíčková, Jarmila, 1969-2024; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato bakalářská práce se věnuje představení minipočítače zvaného Raspberry Pi a jeho praktickému využití pro monitorování vybraných fyzikálních veličin vypovídajících o kvalitě ovzduší v domácnosti. Hlavním cílem této bakalářské práce je vytvoření funkční webové aplikace, která umožní uživateli monitorovat fyzikální veličiny za pomoci senzorů připojených k minipočítači Raspberry Pi. Teoretická část práce se věnuje základnímu představení minipočítačů Raspberry Pi a krátkému historickému přehledu vývoje nadace Raspberry Pi Foundation. V další fázi práce jsou popsány alternativní produkty od jiných společností včetně popsání využití těchto produktů pro monitorování domácnosti. V poslední fázi teoretické části jsou představeny senzory SGP30 a BME280, pomocí kterých lze měřit veličiny jako teplotu, vlhkost, tlak a koncentraci eCO2 v ovzduší. Praktická část práce je věnována realizaci projektu na monitorování fyzikálních veličin v domácnosti. Nejprve jsou stanovena jednotlivá požadovaná chování a cíle aplikace společně s navrhnutým softwarem a hardwarem. Následně je popsána implementační fáze, která popisuje, jak stanovených požadavků a cílů bylo dosaženo. V rámci implementační fáze jsou dále popsány jednotlivé funkce včetně ukázkových kódů a jsou prezentované dosažené výsledky. Poslední část praktické části popisuje proces testování. Na závěr práce je popsán budoucí možný rozvoj daného projektu a stručně popsány další možná využití těchto minipočítačů.
Vedoucí práce: Ladislav Luc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses