Důsledky nedostatku odborného zdravotnického personálu v ČR v souvislosti se stárnutím populace - Stárek, Filip; Šimková, Martina, 1987-; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Stejně tak jako většina států Evropy i před Českou republikou leží v budoucnosti značný problém. Čím dál více lékařů odchází do zahraničí, zejména do Rakouska a Německa. Cestují tam především za vidinou lepšího platu a prostředí, tímto však způsobují nedostatek odborného lékařského personálu v jejich domácím prostředí. Zatímco dnes to tolik poznat nelze, v blízké budoucnosti to může způsobit vážné problémy. Bude totiž přibývat obyvatel v důchodovém věku a je zde možnost, že právě pro ně nejdůležitější lékařské pozice, jako je obvodní lékař nebo zubař, zde pro ně nebude k dispozici. Cílem této práce je tak najít způsoby, jak předejít možnému nedostatku potřebných odvětví, také se práce zaměřuje na problematiku „brain drain“ a tím, jak k této otázce přistupují zahraniční země.
Vedoucí práce: Martina Šimková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses