Strategická analýza - Kolář, Jan (2022)
Strategická analýza společnosti UNILEVER ČR, s.r.o. se zabývá zhodnocením stávající firemní strategie s důrazem na analýzu mikro a makro okolí a vnitřních zdrojů a schopností organizace. Společnost se vyskytuje současně na několika různých trzích podle jednotlivých segmentů FMCG, na kterých soupeří s různými konkurenty, a proto je formulace správné a efektivní strategie pro společnost o to náročnější. Tato práce by proto měla být přínosná právě pro potřeby formulace budoucích strategických cílů, které management použije pro budoucí směřování organizace. V práci jsou použity nástroje strategické analýzy, jako je analýza makro okolí pomocí PESTEL analýzy, analýza mikrookolí pomocí Porterova modelu 5 sil, základních charakteristik odvětví, mapy strategických konkurenčních skupin a analýzy stakeholderů. VRIO, finanční a portfolio analýza jsou použity pro analýzu vnitřních zdrojů a schopností. Shrnutí formou syntézy zajištuje analýzy SWOT a analýza zranitelnosti. Práce formuluje doporučení pro budoucí vývoj.