Vybrané ukazatele nezaměstnanosti v Karlovarském kraji a ČR v letech 2015-2022 v kontextu s aktivní politikou zaměstnanosti - Němcová, Kateřina; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Voseček, Vít; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vývoje vybraných ukazatelů nezaměstnanosti v Karlovarském kraji a České republice v souvislosti s aktivní politikou zaměstnanosti v letech 2015-2022. Ukazateli, které tato práce zkoumá jsou obecná míra nezaměstnanosti, podíl nezaměstnaných osob, počet volných pracovních míst, počet uchazečů o zaměstnání a počet uchazečů o zaměstnání na jedno volné pracovní místo. Dále se zabývá také strukturou obyvatel na trhu práce v Karlovarském kraji. Teoretická část využívá metodu literární rešerše a definuje pojmy, které souvisí s trhem práce, nezaměstnaností a aktivní politikou zaměstnanosti. V praktické části jsou použity metody analýzy a komparace. Práce dochází k závěru, že situace na trhu práce v Karlovarském kraji je oproti průměru České republiky podprůměrná, nicméně z hlediska podílu nezaměstnaných osob nelze říct, že dlouhodobě, jelikož v letech 2017-2019 se nacházel podíl nezaměstnaných osob Karlovarského kraje nad celorepublikovým průměrem. Problémovými skupinami na trhu práce jsou osoby dlouhodobě nezaměstnané, osoby nad 50 let věku a osoby s nízkou úrovní vzdělání a na ty by se měl Úřad práce především zaměřit. Podle provedených analýz týkajících se aktivní politiky zaměstnanosti, práce také potvrzuje hypotézu, že aktivní politika zaměstnanosti pomohla významně zlepšit situaci na trhu práce v Karlovarském kraji.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses