Ekonomické souvislosti ve vývoji československého filmu v letech 1953 - 1956 - Kabelová, Ester (2022)
Bakalářská práce se zaměřuje na popis vývoje československé kinematografie v letech 1953-1956 a na analýzu jejího ekonomického pozadí. Soustředí se zejména na financování kinematografie v centrálně řízeném hospodářství, které srovnává s financováním kinematografie ve standartním prostředí trhu. Cílem práce je detailně popsat model organizace výroby kinematografie nazývaný státně řízený modus produkce na základě dobových archivních materiálů. Dále se zaměří na problémy vycházející z tohoto typu produkce.