Stárnutí populace v oblasti Skandinávie - Pácalová, Kateřina; Šimková, Martina, 1987-; Vrabcová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Demografické stárnutí je dlouhodobě sledovaným jevem. Na své důležitosti nabral začátkem 20. století, kdy se stárnutí začalo vnímat jako celospolečenský jev, který ovlivňuje rozpočty států a dotýká se spousty ekonomických a demografických faktorů. Tématem bakalářské práce je podrobnější pohled na situaci stárnutí obyvatel v oblasti Skandinávie se zapojením skandinávského státu blahobytu. Přibývání osob v důchodovém věku je nutno vnímat jako komplexní problém, jehož trend lze dlouhodobě sledovat díky datům a pomocí příslušných ukazatelů. Co se týče jednotlivých důchodových systémů, které se přímo pojí se stárnutím populace, mají odlišnou podobu, stojí na různých principech a je nutné je přizpůsobovat právě trendu populačního stárnutí. Jen tak je možné udržet sociální stát a uspokojovat potřeby seniorů na důstojné úrovni. Skandinávský model je často považovaný za velice funkční sociální systém, který je efektivní a nabízí vysokou životní úroveň. Je ale tak odlišný a mimořádný, že ustojí i budoucí nárůst poprodukční složky obyvatel? Práce klade důraz na demografické ukazatele spojené se stárnutím, aktivně se jimi snaží nastínit budoucí vývoj věkového rozložení populace a dokázat negativní dopad na důchodové a sociální systémy. Míra dopadu je ovlivněna danou populační politikou a sociálním státem, podle kterých funguje skandinávský model v severských oblastech. Mezi tyto oblasti patří Norsko, Švédsko a Dánsko, díky největším demografickým, geografickým a historickým podobnostem. Skandinávie, která patří celkově mezi velmi vyspělé oblasti s nadprůměrnou úrovní života a velmi dlouhou nadějí na dožití, se tedy stejně jako zbytek Evropy potýká s přibývajícími počty seniorů a se zvyšováním počtu poproduktivních obyvatel.
Mají však lépe zajištěnou udržitelnost důchodových systému a sociálního státu? Nebo se řítí do podobné situace jako ČR a zbytek Evropy? Cílem bakalářské práce je skrze demografické ukazatele popsat a porovnat vývoj stárnutí, zhodnotit efektivnost a intenzitu poskytované sociální podpory ve vybraných zemích Skandinávie a nastínit budoucí výzvy pro systém skandinávského sociálního státu. V neposlední řadě také usiluje o porovnání systému se systémem v České republice a o navržení případné inspirace převzaté od severských států.
Vedoucí práce: Martina Šimková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses