Anticheat jako nástroj pro zlepšení kvality videoher pro více hráčů - Patočka, Martin (2022)
Podvádění ve videohrách je v současné době jeden z největších problémů online kompetitivních her pro více hráčů. Herní vývojáři proti podvodnému chování využívají anticheat – software, který detekuje podvodníky a následně je potrestá. Tím se i do jisté míry jedná o způsob prevence. Tato práce se zabývá dopadem kvality anticheatu na kvalitu celého produktu, ve kterém je integrován. K porozumění dané problematiky byly určeny tři hlavní cíle této práce. Abychom pochopili, co je v kontextu videoher kvalita a jak se jí snaží herní společnosti dosáhnout, prvním cílem je analyzovat současný stav quality assurance a quality control ve vývoji videoher s důrazem na specifika v této oblasti vývoje softwaru. Druhý cíl porozumět problému výběru druhu anticheat softwaru při vývoji a udržování videoher dnes a v minulosti s ohledem na typy podvodů při hraní her a s bezpečností celé aplikace pomůže identifikovat, co je vůbec podvádění ve hrách a jaké jsou možnosti jeho řešení. Poslední cíl analyzovat míru důležitosti kvalitního anticheat softwaru v online kompetitivních first-person shooter (FPS) videohrách na počítač pro dlouhodobý úspěch hry z pohledu hráčů v porovnání s dalšími aspekty zlepšujícími kvalitu celé videohry a analyzovat očekávání hráčů ohledně anticheatu za pomocí dotazníkového šetření mířeného na aktivní hráče tohoto žánru her přiblíží, jak důležité je mít kvalitní anticheat a co od něho očekávají samotní hráči jednoho z nejvíce podvodníky ohrožených žánrů videoher.