Analýza spotřeby a odhad spotřebních funkcí v ČR - Naumenko, Sergei; Formánek, Tomáš; Hanousek, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato bakalářská práce je věnována analýze spotřeby a hodnocení spotřebních funkcí v České republice. Cílem této práce je prostudovat strukturu spotřeby domácností v ČR v závislosti na makroekonomických ukazatelích v období 2000 až 2020. Objektem výzkumu v práci je spotřeba domácností v ČR. Předmětem výzkumu je studie spotřebního vzorce domácností v ČR. K dosažení stanovených cílů byly vyřešené následující úkoly: byly prozkoumané teoretické aspekty spotřeby a spotřebních funkcí; byla provedená analýza dynamiky spotřeby a úspor domácností v ČR; byla provedená studie faktorů ovlivňujících spotřebu domácností; byl vytvořen systém indikátorů pro sestavení modelu; byly definovány modely pro empirický výzkum; byly představené výsledky empirické studie. Při srovnání dynamiky spotřeby a úspor domácností v ČR bylo zjištěno, že dochází k nárůstu spotřeby a úspor domácností. Během pandemie COVID-19 však úspory domácností nadále rostly, ale spotřeba domácností klesala. Výsledkem výzkumu byly dva modely. První model obsahoval nevýznamné proměnné. Druhý model měl heteroskedasticitu, která potvrdila závislost na jednom ze stanovených parametrů. V práci byly použity metody statistické analýzy, korelační a regresní analýzy.
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses