Možnosti ekonomizace absolventů vysokých uměleckých škol v oboru Módní tvorba v ČR - Maixnerová, Veronika (2022)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na možnosti uplatnění absolventů vysokých uměleckých škol v oboru módní tvorba v ČR. Práce se především soustřeďuje na charakteristiky začínajícího módního návrháře a jeho potřeby pro uplatnění. Práce cílí na pohled zúčastněných v oboru tak, aby měla reálný přínos pro absolventy vysokých uměleckých škol v oboru módní tvorba a zprostředkovala jim užitečné poznatky pro vytvoření fungujícího pracovního prostředí. Teoretická část se obecně zaměřuje na fungování módního odvětví. V praktické části byl využit kvalitativní výzkum založený na polostrukturovaných rozhovorech s absolventy vysokých uměleckých škol v oboru módní tvorba. Pohled českých absolventů je doplněn i zkušenostmi zahraničních absolventů a Ing. Kláry Haunerové, jejíž znalosti jsou považovány za přínosné z titulu toho, že se uplatnitelnosti módních návrhářů věnuje. Na základě získaných poznatků je vyhodnocena současná situace na trhu pro začínající módní návrháře. V závěru práce jsou navrhnuta možná řešení pro zlepšení současné situace.