Porovnání vývoje vybraných statistických ukazatelů v České republice a na Slovensku - Pravda, Petr; Fischer, Jakub, 1978-; Mazouch, Petr, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Po rozpadu Československa se obě země, dříve tvořící jeden stát, začaly vyvíjet samostatně. Ačkoliv si nadále zůstávají jazykově a kulturně blízké, vlivem politických rozhodnutí a odlišného historického vývoje se řada ukazatelů vyvíjí odlišně. Hlavním cílem této práce je porovnat vývoj předem vybraných ukazatelů. V první části jsou popsány jednotlivé ukazatele a metody jejich výpočtu. Druhá část obsahuje statistické metody použité pro jejich analyzování. Samotné analýze se poté věnuje třetí část práce. Kromě základní analýzy měr dynamiky se práce zabývá také například regionálním srovnáním vybraných ukazatelů a zkoumáním variability regionů v České republice a na Slovensku. V závěru práce je poté krátké shrnutí o vývoji jednotlivých ukazatelů a zhodnocení vývoje obou zemí.
Vedoucí práce: Jakub Fischer
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses