Účetní a daňové povinnosti individuálních podnikatelů při přechodu mezi evidencemi hospodářské činnosti - Bečvaříková, Martina (2022)
Bakalářská práce se zabývá hlavními zásadami a principy jednotlivých evidencí hospodářské činnosti v České republice. Definuje, které z nich a za jakých okolností jsou vhodné pro individuální podnikatele. Hlavní náplní práce je identifikace daňových, popřípadě účetních, zákonem stanovených povinností při přechodech mezi těmito evidenčními systémy. V práci jsou specifikovány i některé problematiky úpravy základu daně a nastíněn rozdíl mezi touto veličinou vycházející z evidence založené na peněžní bázi a bázi akruální. Teoretická část se těmito otázkami zabývá a snaží se o logické uchopení daného problému. V praktické části jsou teoretické poznatky aplikovány na jednotlivých příkladech. Autorka se v této kapitole soustředí na přechod z daňové evidence na podvojné účetnictví, a také změnu opačnou, a to z účetního i daňového hlediska.