Aplikace technologií Průmyslu 4.0 v nákupním procesu ŠKODA AUTO a.s. - Suchý, Viktor (2022)
Bakalářská práce je zaměřena na popis a evaluaci procesu všeobecného nákupu ve společnosti ŠKODA AUTO a technologií, které jsou v něm využívané. V teoretické části jsou definovány základní pojmy a koncepty týkající se řízení dodavatelského řetězce, logistiky, obstarávání a nákupu, technologií v procesu obstarávání a Průmyslu 4.0. Čtrnácti strukturovanými rozhovory se stakeholdery zapojenými do nákupního procesu (management nákupního oddělení, nákupčí a dodavatelé) a daty o 1 000 největších dodavatelích podle objemu byla identifikována úzká místa v nákupním procesu a využívaných technologiích. Úzká místa byla nalezena v kvalitě dodavatelského portálu, registraci dodavatelů, integraci s ERP systémy, transparentnosti informací a zaměstnancích. Na úzká místa byla navržena opatření a strategie pro budoucí vývoj, jejichž cílem je snížit náklady a zvýšit transparentnost dodavatelského řetězce, a tím i jeho flexibilitu.