Nástroje a služby EOSC využiteľné pre projekt IPERION HS - Kolibár, Jozef (2022)
Táto práca pojednáva o možnostiach využitia nástrojov Európskeho cloudu pre otvorenú vedu (EOSC) v projekte IPERION HS a ďalej popisuje vznik, históriu a fungovanie tejto platformy. V práci je pozornosť venovaná tiež základným konceptom narábania s informáciami z hľadiska informatickej vedy v kontexte EOSC. Cieľom je zistiť, či majú nástroje platformy EOSC potenciál prispieť k fungovaniu a činnosti projektu IPERION HS a ak áno, tak v akej miere. Priestor je venovaný popisu EOSC, ako celoeurópskej iniciatívy pre výskumné, inovačné a vzdelávacie účely. Tiež je v práci predstavený projekt IPERION HS a jeho plán správy dát. Po prieskume nástrojov a služieb Portálu EOSC bolo pre účely projektu vybraných niekoľko nástrojov, z ktorých bol vytvorený širší a následne užší výber. Relevantné nástroje z užšieho výberu boli analyzované a predstavujú vysoký potenciál pre využitie projektom. Ich využitie môže rozšíriť výskumné zdroje projektu a prispieť k efektívnejšej práci s jeho dátami. Využitím týchto služieb by tiež došlo k rozvoju spoločných výskumných aktivít projektu, zefektívneniu výskumných procesov a v neposlednom rade k rastu Otvorenej vedy skrz používanie FAIR princípov.