Nezaměstnanost ve vybraných krajích ČR v letech 2015-2021 - Slezák, Patrik; Lakotová, Lenka; Dlouhá, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem této práce je analyzovat nezaměstnanost ve vybraných krajích a vyhodnotit dopady koronavirové krize na jednotlivé kraje. V teoretické části práce jsou popsány teoretické koncepty trhu práce a nezaměstnanosti a dále jsou definovány hlavní pojmy související s nezaměstnaností. Teoretická část práce se také zabývá státními nástroji pro regulaci nezaměstnanosti. V praktické části se práce soustředí na vybrané kraje a na analýzu nezaměstnaných jedinců na trhu práce. Sledované faktory jsou vybrány tak, aby poskytly náhled do jednotlivých krajů. Zvolenými faktory jsou vzdělání, věk, pohlaví, doba nezaměstnanosti a poměr volných pracovních míst vzhledem k počtu uchazečů. Na závěr práce je provedena analýza nezaměstnanosti jednotlivých krajů a zhodnocení dopadů koronavirové krize v jednotlivých krajích. Pro naplnění cíle této práce jsou související grafy vždy komparovány mezi konkrétními kraji, a nakonec vyhodnoceny jako celek. Práce dochází k závěru, že největší podíl na počtu nezaměstnaných představují dlouhodobě nezaměstnaní, zároveň je tato skupina jen velmi omezeně ovlivňována nástroji sociální politiky. Z analýzy dopadů pandemie koronaviru lze konstatovat, že z hodnocených krajů se ji nejúspěšněji podařilo překonat Královéhradeckému kraji.
Vedoucí práce: Lenka Lakotová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses