Analýza asociativního modelu sociálních podniků z pohledu řízení lidských zdrojů - Syrová, Veronika; Dohnalová, Marie, 1955-; Legnerová, Kateřina, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Sociální podniky fungují především na bázi společenského prospěchu a plní důležitou roli z hlediska zaměstnávání znevýhodněných osob. Cílem bakalářské práce bylo vyhodnotit prostřednictvím smíšeného výzkumu situaci asociativního modelu sociálních podniků vybraných právních forem a oborů z pohledu řízení lidských zdrojů včetně návrhu takových doporučení, která umožní zlepšení jejich procesů. Praktická část této práce byla navázána na zpracovanou teorii. Potřebná data pro smíšený výzkum vycházela z analýzy dokumentů, dotazníkového šetření a polostrukturovaných rozhovorů. Jejich zpracování proběhlo na základě obsahové analýzy, statistického zpracování dat, komparace a tematické analýzy. Bylo zjištěno, že řízení lidských zdrojů v sociálních podnicích funguje poměrně na dobré úrovni, ale určitě má své limity, proto není relevantní, aby bylo srovnáváno s tím, jak probíhá v komerčních podnicích. Podstatné je, že sociální podniky věnují lidským zdrojům patřičnou pozornost, důležitost a v souvislosti s nimi vítají určitou pomoc. Z hlediska případných doporučení je potřeba brát v úvahu jejich individuální situaci.
Vedoucí práce: Marie Dohnalová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses