Jak komunita Cukrfree ovlivňuje své členy ve spotřebním chování - Endtová, Claudie (2022)
Tato diplomová práce se věnuje problematice spotřebního chování členů v rámci určité komunity. Cílem výzkumu je zjistit, jak jsou členové virtuální komunity Cukrfree ovlivnitelní nejen ve způsobu stravování, ale i v dalších oblastech komplexního pohledu na zdravý životní styl. V práci byly využity kvalitativní metody netnografie a hloubkové rozhovory. Výsledkem práce je zjištění vlivu komunity na spotřební chování a nákupní rozhodování členů vlivem několika faktorů, mezi které patří autenticita, upřímné sdílení zkušeností, halo efekt a vyšší záměr než pouze byznysový cíl. Tyto faktory vedly k získání důvěry v celou komunitu. Ovlivnění spotřebitele s přesahem do dalších oblastí jeho života napomohly také další média, jako Cukrfree podcasty či Cukrfree e-shop.