Aktuálne problémy žien vo vedúcich pozíciách vo verejnom sektore na Slovensku - Kolesárová, Eva (2022)
Diplomová práca sa zaoberá aktuálnymi problémami žien vo vedúcich pozíciách vo verejnom sektore na Slovensku. Cieľom tejto diplomovej práce je zistiť, aké sú aktuálne problémy žien vo vedúcich pozíciách vo verejnom sektore na Slovensku. Zachytiť ako verejný sektor ovplyvňuje ženy pri výkone manažérskej práce a ako dochádza k harmonizácií rodinného a pracovného života. V úvodnej teoretickej časti sú vymedzené definície diverzity, jej aspekty, dimenzie a druhy. Ďalej je sú uvedené definície managementu diverzity, jeho história a modely. Dôležitou časťou je postavenie žien na pracovnom trhu a vo vedúcich pozíciách. Práca sa zaoberá verejným sektorom, špecifikami managementu vo verejnom sektore a ženským leadershipom. Významnou súčasťou práce je harmonizácia osobného a pracovného života. Pre praktickú časť je zvolená kvalitatívna metóda. Jednotlivé dáta sú získané pološtruktúrovanými rozhovormi. Rozhovory sú spracovávané metódou IPA, ktorá je charakteristická tým, že sa zameriava na pochopenie prežívanej skúsenosti participanta.