Míra korupce a ekonomická výkonnost - Čadková, Aneta; Soukupová, Jana; Džbánková, Zuzana, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Korupce a její projevy jsou všudypřítomným jevem po celém světě, a to jak v rámci soukromého sektoru, tak především veřejného. Její vlivy na zásadní oblasti ekonomického zdraví a lidského žití se mohou jevit jako nemalý problém a neměly by být zanedbávány. Cílem této bakalářské práce bylo zhodnotit aspekty korupce, a především analyzovat její vztah s ekonomickou výkonností a některými dalšími socio-ekonomickými a politickými ukazateli v rámci sledované oblasti východní Asie, České republiky a okrajově též Evropské unie za vymezené období. K dosažení požadovaných výsledků byla využita data týkající se metriky CPI zpracovaná organizací Transparency International a hodnoty ukazatele HDP v PPP na obyvatele poskytované Světovou bankou. Jejich vztah byl zkoumán pomocí korelační analýzy. Pro okrajové dokreslení vzniku a vlivů korupce byly použity též hodnoty Indexu demokracie (EIU) a HDI (OSN). Po provedení analýzy bylo zjištěno, že při různých úhlech pohledu se mohou výsledky lišit – v rámci jednotlivých zemí za určené období vzájemné vztahy sledovaných jevů nebyly zcela viditelné, avšak při porovnání hodnot zemí v rámci jednotlivých let již ukazatele korupce a ekonomické výkonnosti vykazovaly evidentní spojitost. Závěrem došlo k dedukci existence a směru kauzality a porovnání výsledků sledovaných zemí mezi sebou. Zásadními poznatky byly skutečnosti, že vlivy mezi mírou korupce a ekonomickou výkonností jsou reciproční, přičemž ekonomicky vyspělejší země mají tendenci vykazovat nižší míru korupce a naopak.
Vedoucí práce: Jana Soukupová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses