Využití data miningu pro analýzu českého realitního trhu - Tsakunov, Ilya; Chudán, David; Berka, Petr, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Cílem této bakalářské práce je získat data z českého realitního portálu pomocí web scrapingu a následně tato data analyzovat s využitím explorační analýzy a vybraných metod data miningu za účelem vyhledání zajímavých vztahů. Práce se dělí na teoretickou a praktickou část. Teoretická část předně představuje oblast data miningu, včetně popisu nezbytných pojmů, vybraných metod a způsobů jejích evaluace. Kromě toho jsou popsány populární metodiky data miningu, obzvlášť je věnována pozornost metodice CRISP-DM. Pak je popsána technologie web scrapingu, jeho principy, existující řešení a také etický aspekt. Praktická část začíná představením nástrojů, které byly použity během analýzy. Pak obsahuje stručné seznámení s doménovou oblastí realitních dat. Následuje popis sběru dat z webových stránek realitního portálu, včetně hledání API a tvorby skriptu v jazyce Python. Získaný dataset je dále předzpracován v prostředí Jupyter Notebook. Výsledná data jsou nejprve analyzována pomocí explorační analýzy. Potom následuje analýza s využitím klasifikačních, regresních a popisných metod data miningu. Na konci práce jsou prodiskutovány výsledky analýzy a na závěr je shrnutá celá práce.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses