Analýza náborových kanálů využívaných v České republice - Adámková, Karolína (2022)
Diplomová práce se zabývá analýzou náborových kanálů používaných v České republice. Cílem je zanalyzovat kanály, které společnosti využívají při náboru nových zaměstnanců a které jsou zároveň nejvíce používány samotnými kandidáty. Zkoumanými kanály využívanými k náboru nových zaměstnanců jsou zejména kariérní stránky společností, sociální sítě, referral programy nebo spolupráce s vysokými školami. Jednotlivé kanály jsou zmapovány a zhodnoceny pomocí odborných internetových článků a dostupné literatury na daná témata. V teoretické části je popsán proces výběru a získávání zaměstnanců a další pojmy jako je personální práce, personální činnosti nebo employer branding. Praktická část práce je rozdělena do dvou celků. V první části jsou zanalyzovány jednotlivé náborové kanály ve vybrané společnosti XY. V druhé části je provedena analýza náborových kanálů z pohledu uchazečů pomocí dotazníkové šetření. Analýzou bylo zjištěno, že na trhu v České republice stále převládají tradiční metody náboru, tj. pracovní portály a referral programy. Ačkoliv pracovní portály jsou nejpoužívanější a co do počtu kandidátů nejvíce zastoupeny, největší efektivity při náboru zaměstnanců dosáhnou společnosti díky referral programům.