Myšlení a etika umělé inteligence - Krutinová, Karolína; Ivánek, Jiří, 1953-; Sigmund, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Cílem práce je prozkoumat otázku myšlení strojů a vybrané etické otázky na základě literární rešerše. Hlavní etickou otázkou zvolenou v této práci je Tramvajové dilema, které úzce souvisí s autonomními vozidly. Další zkoumané etické oblasti jsou otázky soukromí a autorských práv. Součástí práce je několik používaných definic umělé inteligence a dalších pojmů, souvisejících s touto oblastí. Na otázku, zda stroje myslí ve významu lidského myšlení, zatím nelze jednoznačně odpovědět. V práci je popsána Imitační hra, publikovaná Alanem Turingem v roce 1950, jakožto určitý návod na odhalení, zdali jsou stroje skutečně schopny myslet včetně potenciálních námitek, které se k této hře pojí. V poslední kapitole jsou představeny určité otázky týkající se etiky umělé inteligence a moderních technologií, které ji využívají. Práce se zabývá rozhodováním umělé inteligence v kritických momentech, ovlivňujících lidské životy. Další otázkou je problematika soukromí v důsledku používání digitálních osobních asistentů. Nakonec se práce zabývá otázkou autorských práv týkajících se počítačových kódů, vytvořených umělou inteligencí.
Vedoucí práce: Jiří Ivánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses