Tvorba titulků s pokročilými efekty pro cizojazyčné video - Závorka, Lukáš; Svoboda, Jaroslav; Kolář, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Práce se zabývá tvorbou cizojazyčných titulků a všemi náležitostmi procesu. Obsahem teoretické části je stručný přehled vývoje titulků v historii od mezititulků až po elektronické generátory, popis stavu titulků na současném mediálním trhu, principy, jakými se tvůrci titulků řídí, a relevantní technické informace. Praktická část navazuje na teorii tvorbou samostatného souboru titulků pro první epizodu seriálu ACCA 13 ve formátu ASS. V této části je vytvořena profesionálně vypadající stopa titulků bez nutnosti použití editorů videa, pro něž je nutné stopu vypálit přímo do obrazu. Práce popisuje náležitosti, kterých si musí být překladatel či sazeč vědom při vytváření titulků touto metodou. Součástí titulků jsou pokročilé efekty, mezi nimiž se vyskytují dynamicky pohybující se texty, karaoke, kaligrafické alternativy, apod. Posléze se pro daný soubor testuje kompatibilita s populárními přehrávači na několika operačních systémech. V těchto testech si dobře vedli zvlášť přehrávače MPV a~MPC-HC, zatímco ostatní jako VLC a MX Player měly několik nedostatků. V této části je také proveden zátěžový test procesoru, který ukázal, že použité efekty měly mírný vliv na výkon. V závěru je tato metoda překladu vyhodnocena jako neadekvátní pro profesionální tvorbu, ale velmi lákavá pro tvorbu amatérskou.
Vedoucí práce: Jaroslav Svoboda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses