Ekonomická návratnost investic výrobního podniku do obnovitelných zdrojů energie v kontextu dotační politiky Evropské unie - Sanitrik, Martin (2022)
Cílem práce je s využitím obecných, dále také pro energetický sektor specifických ukazatelů efektivnosti investic ekonomicky posoudit výhodnost investice do fotovoltaické elektrárny konkrétní společnosti. V práci je zohledněn vliv hlavních výnosových a nákladových položek ovlivňujících výhodnost investice, zároveň jsou zohledněny současné dotační možnosti podniku. Přínosem práce je posouzení výhodnosti investice do instalace specifikované fotovoltaické elektrárny v podmínkách České republiky, včetně vyhodnocení dopadu dotační podpory na efektivnost investice. V práci je uvažována hypotéza, že doba návratnosti investice společnosti do fotovoltaické elektrárny bez uvažování dotace je nižší než 10 let. Tato hypotéza je v diskusní části vyhodnocena na základě výstupů ekonomické analýzy. Výstupy ekonomické analýzy jsou v diskusní části konfrontovány s aktuální odbornou literaturou zabývající se problematikou obnovitelných zdrojů energie a s nimi souvisejících investic.