Ekonomická návratnost investic výrobního podniku do obnovitelných zdrojů energie v kontextu dotační politiky Evropské unie - Sanitrik, Martin; Hönig, Vladimír, 1982-; Procházka, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Cílem práce je s využitím obecných, dále také pro energetický sektor specifických ukazatelů efektivnosti investic ekonomicky posoudit výhodnost investice do fotovoltaické elektrárny konkrétní společnosti. V práci je zohledněn vliv hlavních výnosových a nákladových položek ovlivňujících výhodnost investice, zároveň jsou zohledněny současné dotační možnosti podniku. Přínosem práce je posouzení výhodnosti investice do instalace specifikované fotovoltaické elektrárny v podmínkách České republiky, včetně vyhodnocení dopadu dotační podpory na efektivnost investice. V práci je uvažována hypotéza, že doba návratnosti investice společnosti do fotovoltaické elektrárny bez uvažování dotace je nižší než 10 let. Tato hypotéza je v diskusní části vyhodnocena na základě výstupů ekonomické analýzy. Výstupy ekonomické analýzy jsou v diskusní části konfrontovány s aktuální odbornou literaturou zabývající se problematikou obnovitelných zdrojů energie a s nimi souvisejících investic.
Vedoucí práce: Vladimír Hönig
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses