Animace Dlaskova statku - Svobodová, Kristýna (2022)
Tato práce se věnuje animaci národní kulturní památky Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova, který je jakožto součást Muzea Českého ráje zpřístupněn veřejnosti v rámci expozic a akcí. Teoretická část se věnuje uvedení do problematiky animace s částečným zaměřením na animaci v muzejnictví a prezentaci lidové architektury a kultury v muzeích v přírodě. Kromě toho se text také věnuje konceptům kulturní paměti a paměti míst. Dále se práce zabývá historií a současností Dlaskova statku. Cílem této práce je popsat animaci Dlaskova statku a zhodnotit její úspešnost na základě kvalitativního a kvantitativního výzkumu – participačního pozorování a dotazníku.