Strategická analýza společnosti Bapa s.r.o. - Radil, Tomáš (2022)
Domácí vaření představuje činnost, která se dá považovat za časově náročnou, proto mnoho lidí hledá způsoby, jak se najíst, ale zároveň neztrácet dlouhé hodiny vařením. Bagety, sendviče a hotová jídla představují ideální možnost pro lidi, kteří nechtějí trávit čas vařením, a přitom plnohodnotně uspokojit svou potřebu jíst. Cílem této bakalářské práce je vypracovat strategickou analýzu a formulovat doporučení pro podnik Bapa s.r.o., který se zabývá výrobou baget sendvičů a hotových jídel. Strategická analýza se skládá ze dvou částí, a to analýzy okolí společnosti a vnitřních zdrojů. V první části v rámci analýzy okolí bude provedena PESTEL analýza, charakteristika odvětví, analýza konkurence a Porterův model 5 sil. Druhá část se zaměřuje na analýzu vnitřních zdrojů, která obsahuje identifikaci zdrojů, VRIO analýzu, finanční analýzu, hodnototvorný řetězec a portfolio analýzu. Zmíněné metody budou v rámci syntézy dány do jednotného kontextu a na jejich základě bude formulováno doporučení. Společnost Bapa s.r.o. se nachází ve velmi dobré pozici a její okolí jí nabízí několik potenciálních příležitostí k růstu, ale zároveň musí obezřetně reagovat na potenciální ohrožení.