Možnosti prezentace a popularizace tradiční lidové kultury v oblasti módní umělecké výroby - Felixová, Šárka (2022)
Tato bakalářská práce pojednává o tématu Možnosti prezentace a popularizace tradiční lidové kultury v oblasti módní umělecké výroby. Cílem práce je vyhodnocení, zda spolupráce módních návrhářů a designerů s tradičními řemeslníky tvoří způsob, jak tradiční řemesla dostávat více do povědomí. V teoretické části je rozebrána historie i aktuální situace na trhu a ve vzdělávání v rámci tradičních a uměleckých a řemesel v České republice. Je uvedena právní ochrana tradiční lidové kultury a možnosti její popularizace. Práce představuje světové i tuzemské designery, kteří již zasadili prvky lidového umění do své tvorby nebo ho použili jako zdroj inspirace. Výzkum je veden na základě rozhovorů s držiteli titulu Nositel tradice lidových řemesel. Praktická část se zaměřuje na jejich představení a případné spolupráce. Na základě rozhovorů jsou zanalyzovaná získaná data, vyhodnocena výzkumná otázka a zformulována případná doporučení.