Jak investují domácnosti : struktura majetku domácností a proces jeho utváření - Mahon, Patrik; Soukup, Jindřich, 1955-; Kaňková, Eva, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Cílem této bakalářské práce je porovnat ekonomické úrovně a investiční rozhodování domácností České republiky, Dánska a Lotyšska. Domácnosti porovnávám pomocí dat z OECD v letech 1995 až 2020 u ukazatelů HDP, disponibilního důchodu domácností, výše úspor domácností, výše finančních aktiv domácností a dalších. Ověřuji hypotézu sigma konvergence ekonomické úrovně České republiky a Lotyšska k ekonomické úrovni Dánska pomocí variačního koeficientu a podílem Dánska s Českou republikou a Lotyšskem. Také porovnávám strukturu a ověřuji hypotézu sbližování struktury finančních aktiv těchto tří zemí v roce 2003 a v roce 2020. Výsledky výzkumu ukázaly, že hypotéza č. 1 o konvergenci ekonomických úrovní byla u České republiky z části potvrzena a u Lotyšska plně potvrzena. Hypotéza č. 2 se v České republice potvrdila u čtyř z šesti investičních nástrojů a v Lotyšsku se potvrdila u tří z šesti investičních nástrojů.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses