Analýza spokojenosti zákazníků ve vybraném ubytovacím zařízení - Mílková, Barbora; Tahal, Radek, 1970-; Zamastilová, Valentýna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Předmětem bakalářské práce je výzkum spokojenosti zákazníků vybraného ubytovacího zařízení. Jeho cílem je identifikovat charakteristiky hostů podniku, definovat faktory ovlivňující spokojenost zákazníků, na základě metod jejího měření určit celkovou míru spokojenosti návštěvníků a na závěr navrhnout přínosná doporučení. Ty poté poslouží jako zdroj pro zavedení případných změn, které by mohly vést ke zvýšení celkové spokojenosti hostů Long Story Short. Teoretická část se věnuje vymezení pojmů souvisejících se spokojeností zákazníka. Pro sběr dat byla využita metoda dotazníkového šetření skrze papírové i on-line dotazníky, které vyplnilo celkem 84 respondentů. Výsledky byly následně zpracovány pomocí korelační analýzy a percepčních map. Průměrná hodnota celkové spokojenosti činí 1,19 a míra doporučení zákazníka je rovna hodnotě 86,9.
Vedoucí práce: Radek Tahal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses