Interaktivní nástroj pro výuku tvorby webových aplikací ve frameworku Django - Míčka, Tomáš (2022)
Cílem práce je vyvinout vzdělávací webovou aplikaci pomocí tradičních technologií určených pro tvorbu webových stránek. Dalšími použitými technologiemi jsou skriptovací jazyk Python a framework Django. Tato aplikace slouží jako vzdělávací portál, kde se její uživatelé mohou naučit, jak se vytvářejí webové aplikace právě pomocí zmíněného frameworku Django. V první části práce je nejdříve popsáno, proč si autor pro tvorbu samotné aplikace vybral výše zmíněné technologie a krátce tyto technologie porovnává s jejich alternativami. V následující části je analýza trhu vzdělávacích aplikací. Analyzují se jen ty webové aplikace, které se zaměřují na framework Django. Pro analýzu jsou vybrány tři populární vzdělávací servery, dva zahraniční a jeden český. Je ukázáno, čím se tyto aplikace navzájem liší a jak se budou lišit od předkládané práce. V závěru analýzy je krátce odůvodněno, proč by měla vzniknout další vzdělávací platforma. Další část v sobě má grafické ukázky, jak by mohla vlastní webová aplikace vypadat. Kromě grafických praktická část obsahuje návrh architektury včetně případů užití a diagramů tříd, pomocí kterých je popsáno, jak bude aplikace fungovat. Poslední část psaného textu tvoří uživatelská příručka poskytující detailní informace o tom, jak se má předkládaná webová aplikace používat.