Komparace dopadů pandemie COVID-19 na zahraniční obchod České a Slovenské republiky v letech 2019 - 2021 - Strnad, Ondřej; Zubíková, Adéla; Morda, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce komparuje dopady pandemie COVID-19 na zahraniční obchod České a Slovenské republiky v letech 2019-2020. Práce se snaží zhodnotit úlohu vlád a dalších státních institucí sledovaných zemí v době této krize a efekt jejich zásahů do zahraničního obchodu v reakci na pandemii COVID-19. Teoretická část definuje zahraniční obchod s využitím teorií ekonomických škol, ale i pomocí moderních studií o globálním obchodu. Rovněž představuje ekonomické modely, na kterých stojí praktická část práce. Praktická část nejdříve zkoumá význam mezinárodního obchodu z historického hlediska. Následně analyzuje kroky centrálních bank a vlád v boji s pandemií COVID-19. Tyto kroky konfrontuje s makroekonomickými daty, zejména s vývojem platební bilance a podílu zahraničního obchodu na HDP. V poslední kapitole pak ukazuje závěrečnou komparaci zjištěných údajů a představuje několik doporučení pro případ další podobné krize. Na základě zjištěných údajů lze konstatovat, že malé otevřené ekonomiky nedokážou v globalizovaném světě zásadně bránit dopadům světových krizí na jejich zahraniční obchod. Z hlediska makroekonomických ukazatelů a počtu úmrtí v době pandemie si o něco lépe vedla Slovenská republika, nicméně nelze říci, že by k tomu významně přispěly vládní kroky. Jasně pozitivní roli sehrála česká centrální banka, která dokázala rychle reagovat na změny, zatímco ECB se neukázala jako akceschopná.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses