Český trh se současným uměním a jeho investiční potenciál - Horová, Jana; Drozen, František; Prokůpek, Marek, 1987-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se věnuje tématu trhu se současným uměním v České republice s důrazem na zkoumání možnosti využití uměleckých děl jako investičních aktiv. Teoretická část práce vymezuje pojmy, vztahy mezi subjekty trhu a základní principy cenotvorby vztahující se k problematice obchodování s uměním, specificky pak k umění soudobých autorů. Praktická část analyzuje vývoj českého trhu s uměním v letech 2012 až 2021 s cílem identifikovat aspekty významné pro investiční rozhodování. Na základě zkoumání dynamiky trhu ve sledovaném období bylo učiněno vícero závěrů. Obecně dochází k nárůstu trhu a zvyšování cen uměleckých děl, a to nejen v nejatraktivnějších segmentech. Růst vykazuje i segment současného umění, který je však kvůli své volatilitě mnohem rizikovější. Jako nejjistější se jeví investování do děl starší generace současných umělců, která vykazují nejvyšší potenciál zvyšování cen. Alternativním nástrojem pro sledování tržního segmentu umění mladých výtvarníků mohou být indexy. Přidanou hodnotou práce je usnadnění orientace na současné české umělecké scéně investorům a sběratelům.
Vedoucí práce: František Drozen
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses