Rodinný stav a zdraví - Sukhotskaya, Aliona (2022)
Cílem této bakalářské práce je nalezení a průzkum vztahu mezi rodinným stavem a zdravím. Dle informací získaných z dostupných studií rodinný stav může významně ovlivňovat zdravotní chovaní a zvyky jedinců, a jako následek ovlivňuje i zdraví celkem. Práce je rozdělena na čtyři části a začíná popisem struktury obyvatelstva České republiky. Dále je vymezen pojem rodinný stav, popsané kategorie rodinného stavu a determinanty zdraví. Kapitola o stavu poznaní obsahuje přehled existující odborné literatury včetně výzkumu na území České republiky. Součásti teorie je též popis kauzálního a selektivního přístupů k řešení daného tématu. Zdrojem dat použitých v této práci je soubor easySHARE, který je zjednodušenou verzí souboru SHARE. Databáze je zdarma přístupná pro výzkumníky a studenty. Analýza byla provedena pomocí softwaru SPSS. Zpočátku byl pomocí kontingenčních tabulek prozkoumán vztah mezi rodinným stavem a osmi vybranými faktory zdraví a souvislost byla následně prokázána. Dále se metodou binární logistické regrese kontrolovalo, zda rodinný stav zůstane významný i po přidáni dalších vysvětlujících proměnných. Díky souhrnnému modelu se zjistilo, že rodinný stav má významnost téměř ve všech případech. Na konci analytické části byl vytvořen model binární logistické regrese s vysvětlovanou proměnnou „subjektivní hodnocení zdraví“. Tento model prokázal, že proměnná „rodinný stav“ má vliv na subjektivní hodnocení zdraví, avšak významné změny se vyskytly pouze v rámci kategorií „sezdaní“ a „ovdovělí“. Poslední kapitolou práce je diskuze, součástí které jsou také limitace práce.