Připojení instituce k infrastruktuře eduroam - Styblík, Marek (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá připojením instituce University of New York in Prague, s.r.o. (dále jen UNYP) do mezinárodní roamingové WiFi infrastruktury zvané eduroam. Cílem práce je zprovoznění komunikace mezi RADIUS serverem instituce a národním serverem pomocí protokolu IPsec. To umožní vzdělávací instituci připojení do výzkumné, mezi participujícími institucemi celosvětově sdílené sítě eduroam. V teoretické části této práce se čtenář nejprve dozví základní informace o síti eduroam, jejímu pokrytí a hierarchii RADIUS serverů, mechanismech ověřující uživatele na základě protokolu 802.1X a zabezpečených typech EAP. Následuje seznámení se samotnou RADIUS komunikací mezi klientem a serverem, typy řešení RADIUS serverů a samotné spojení pomocí bezpečných protokolů, které se pro připojení k síti eduroam běžně využívají. V praktické části pak autor nejprve provádí analýzu a kroky nezbytné před konfigurací. Následně detailně popisuje připojování s řešením přes Microsoft Windows Server 2022, pro které je nezbytné zavedení pravidel ve Windows Firewall a nastavení NPS. V další části práce představuje bezpečnostní standardy bezdrátových sítí a volbu mezi nimi pro novou síť eduroam. Poslední část je zaměřena na diagnostiku chyby vzniklé v postupu a jejímu řešení.